Na 52. MOS v Celju je danes potekal 9. Dan gospodarske diplomacije. Dogodek, ki so se ga udeležili veleposlaniki in ekonomski svetovalci drugih držav akreditirani v RS ter predstavniki slovenskih podjetij, so uvodoma nagovorili dr. Miro Cerar, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS, članica Upravnega odbora Celjskega sejma Nina Ermenc Pangerl ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravko Počivalšek. Država partner na 52. MOS je Črna Gora.

V luči številnih izzivov, s katerimi se sooča mednarodna skupnost, je minister izpostavil prizadevanja, da podporna vloga državnih institucij pri internacionalizaciji slovenskih podjetij deluje usklajeno. Poudaril je pomen EU za slovensko gospodarstvo, saj z državami članicami opravimo kar 80 odstotkov zunanje-trgovinske menjave. Zavzel se je za razpršitev slovenskega izvoza in podprl sklepanje prostotrgovinskih sporazumov EU s tretjimi državami, kjer so še neuresničeni potenciali.

Predstavnik podjetja Toring Turbine, Damir Vraneš je vodil sklop sestankov na temo naših produktov ter možnosti širitve na nove trge.